Nieuws


Filmpremiere tijdens jaarcongres Waardige zorg

Een van de speerpunten van Vereniging Het Zonnehuis is de focus op verbetering van zorgonderwijs voor jonge mensen. Door middel van Inspiratie & Kennisdagen 'Levensles' zijn studenten uitgedaagd om hun ideeen te geven over de zorg voor ouderen. Aan de hand van presentaties en opdrachten hebben zij actief meegedacht en is hun beeld over ouderen bijgesteld. Van deze drie inspirerende IKLevensles-dagen is een wervend filmpje gemaakt. Klik hier voor de link http://www.youtube.com/watch?v=qhWrhIddk3A

Boekpresentatie ' En zij leefden nog goed en tevreden' aan Tweede Kamerleden

Op dinsdag 19 november 2022 om 16.30 uur vindt de overhandiging plaats van de eerste exemplaren van het boek ‘En zij leefden nog goed en tevreden. Hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg’ aan de Tweede Kamerleden Bas van ’t Wout (VVD), Otwin van Dijk (PvdA) en Vera Bergkamp (D66). Het boek komt van de hand van de auteurs Hetti Willemse en Tineke van den Klinkenberg en is financieel mede mogelijk gemaakt door Vereniging Het Zonnehuis. Meer informatie over ‘En zij leefden nog goed en tevreden’. Hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg’ via [email protected], 020-6386425 of via Hetti Willemse 06-51863416 en Tineke van den Klinkenberg, 06-22783068. Het boek is te bestellen voor € 19,95 (excl. verzendkosten) via [email protected] onder vermelding van uw naam en adresgegevens. 

Inspiratie & Kennisdagen LevenSles van start

Klik hier voor het persbericht en het programmaoverzicht

Symposium  Bezinning op het levenseinde  

In Bergkerk op 29 november 2022 van 10.00 - 16.00 uur in Amersfoort. Klik hier voor het programma.

Jaarcongres Waardige zorg 

Op donderdagochtend 21 november 2022 (09.30 - 12.30 uur met lunch) organiseert Vereniging Het Zonnehuis haar jaarcongres Waardige zorg in de congreszaal van het Poortgebouw LUMC in Leiden. Elkaar ontmoeten en met elkaar in debat gaan over het nieuwe perspectief in de Langdurige Intensieve Zorg (LIZ). Een aantal gerenommeerde sprekers legt haar vragen op tafel.  Ook is er een interactieve discussie over een aantal uitdagende projecten uit de praktijk. Ten slotte zal ook de jaarlijkse Jo Visser Award uitgereikt worden aan de nieuwe ambassadeur Waardige zorg. Klik hier voor meer informatie over het programma en hoe u zich kunt aanmelden.

Nieuwe trainingen Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen

Vereniging Het Zonnehuis is sinds de oprichting kernpartner van dit expertisenetwerk gericht op vragen naar de zin van het bestaan, het nut van alles. Als je ouder wordt, of ernstig ziek bent, komen deze vragen vaker naar de oppervlakte. Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen wil ervoor zorgen dat ouderen kunnen rekenen op aandacht voor en ondersteuning bij hun levensvragen. En dat vrijwilligers en beroepskrachten getraind worden op het omgaan met deze vragen. Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen organiseert in het najaar weer een aantal inspirerende open aanbod trainingen: Mijn leven in kaart, Mijn leven in fragmenten en Met ouderen in gesprek over levensvragen. Klik hier voor meer informatie.

Boekje Zonnehuis dinerdebat 2013

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering op 23 mei jl. hield Vereniging Het Zonnehuis haar eerste Zonnehuis dinerdebat met de nieuwe realiteit in de ouderenzorg als rode draad. In aanwezigheid van het bestuur van de Zonnehuis Groep, directie Leyden Academy on Vitality and Ageing en enkele sprekers uit de sector werd een geanimeerd gesprek gevoerd. Met dit eerste boekje van het Zonnehuis dinerdebat krijgt u een impressie van het debat en leest u op welke manier Vereniging Het Zonnehuis haar focus op onderwijsvernieuwing, ontwikkeling en onderzoek inzet voor meer waardige zorg voor kwetsbare ouderen. Het volgende Zonnehuis dinerdebat vindt wederom plaats na afloop van de Algemene Vergadering van Vereniging Het Zonnehuis op 22 mei 2014. Het programma wordt te zijner tijd bekend gemaakt. Klik hier voor pdf-bestand.

Nieuwe modules leergang ouderenzorg

Wegens succes vorig jaar wordt de Leergang ‘Zorgen voor zin bij ouderen’ komend seizoen uitgebreid met 3 nieuwe modules. De thema’s zijn: migrantenouderen, het levenseinde en de kracht van mensen met dementie. De cursus is bedoeld voor professionals die met ouderen werken. De modules starten in oktober 2013 en vinden plaats bij Mennorode in Elspeet. Vereniging Het Zonnehuis is kernpartner van het Expertisenetwerk Levensvragen die dit financieel mede mogelijk maakt. Voor meer informatie klik hier.

Jaarbericht 2012 online

Het Jaarbericht 2012 van Vereniging Het Zonnehuis is als pdf-bestand te downloaden onder kopje Publicaties in het submenu. De papieren versie is uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering op 23 mei 2013.

Kick off bijeenkomst LevensLes succesvol

Vereniging Het Zonnehuis legt samen met partner Leyden Academy haar focus op onderwijsverbetering in de zorg voor ouderen. Hiertoe organiseert ze dit najaar 3 inspiratie & kennisdagen voor MBO en HBO studenten in de zorg. Op woensdag 29 mei was de aftrap in aanwezigheid van studenten en docenten van ROC Leiden, Hogeschool Leiden, ouderen van stichting Radius, onderwijsdeskundigen en vertegenwoordigers van gemeente Leiden, ministerie OCW en het bestuur van Vereniging Het Zonnehuis en directie Leyden Academy. De opkomst was groots en de sfeer was goed. Klik hier voor het verslag en kijk op www.facebook.com/levensles en Twitter account @IKLevenles

Foto_Levensles.jpg


Uitreiking JO VISSER Award aan GetOud

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering op 23 mei jl. heeft ambassadeur Waardige Zorg Martin Boekholdt de geldprijs van 5.000,- uitgereikt aan initiatiefnemers van GetOud. Met het project ' Wat zij later wilde worden' zijn zij tegen cliches over ouderen en ouder worden ingegaan. Vereniging Het Zonnehuis wil met haar JO VISSER Award deze inzet voor waardige zorg voor kwetsbare ouderen stimuleren.

Foto_uitreiking_JO_VISSER_Award_GetOud.JPGOud-penningmeester Tom Vreugdenhil overleden

Op vrijdag 12 april jl. is oud-bestuurslid mr. Th. Vreugdenhil overleden op 79-jarige leeftijd. Hij was tot juni 2010 penningmeester van Vereniging Het Zonnehuis. Zijn markante persoonlijkheid en zijn enorme betrokkenheid bij de missie waardige zorg voor kwetsbare ouderen blijven in onze herinnering. Lees hier http://tinyurl.com/cmj4vbc

Nieuw boek over beleid en praktijk van langdurige ouderenzorg

Organisatiewetenschapper (en bijzonder hoogleraar) Henk Nies heeft samen met Kai Leichsenring en Jenny Billings een boek gepubliceerd dat oplossingen en aanbevelingen biedt voor het verbeteren van langdurige zorg voor ouderen in Europa. Lees hier verder http://tinyurl.com/batdhay

Het moet echt anders in de zorg

Lees hier het opiniestuk van prof.dr Henk Nies in het Friesch Dagblad van 2 februari jl. http://tinyurl.com/aq9r9us

De zorg is gevangen in onbeschreven regels

Lees hier de blog van prof.dr. Henk Nies over hoe de zorg is gevangen in onbeschreven regels http://tinyurl.com/bht3jee